Θεραπεία Πελματιαίας Απονευρωσίτιδας – Άκανθα Πτέρνας

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια σκληρή, ινώδης ταινία που εκτείνεται από την πτέρνα μέχρι τις κεφαλές των μεταταρσίων.

Απορροφά τους κραδασμούς και υποστηρίζει την ποδική καμάρα, βοηθώντας στη βάδιση.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο ερεθισμός και η φλεγμονώδης αντίδραση της πελματιαίας απονεύρωσης.

Παρουσιάζεται με οξύ πόνο κάτω από την πτέρνα, μετά τα πρώτα βήματα το πρωί ή μετά από παρατεταμένη καθιστική θέση.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά ορθοπεδικά προβλήματα.

Οι σύνδεσμοι της πελματικής λωρίδας υφίστανται ιδιαίτερη φθορά στην καθημερινή ζωή. Η υπερβολική πίεση στο άκρο ποδός μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή ρήξη των συνδέσμων.

Αν έχετε δομικά προβλήματα στο άκρο ποδός, όπως πολύ υψηλή καμάρα ή πλατυποδία, μπορεί να εμφανίσετε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Σφιχτοί αχίλλειοι τένοντες (τένοντες που συνδέουν τους μύες της γάμπας στο οστό της πτέρνας) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνο της πελματικής λωρίδας.

Τα παπούτσια με μαλάκες σόλες και μειωμένη στήριξη της καμάρας δύνανται να προκαλέσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η ύπαρξη οστικής προεξοχής στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας, εκεί όπου προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση, ονομάζεται «Άκανθα» και αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση της παθολογίας, χωρίς όμως να αποτελεί την αιτία της.

Εν τούτοις, έχει επικρατήσει να αποκαλείται «άκανθα πτέρνας», διότι στην ακτινογραφία απεικονίζεται σαν «μυτερό αγκάθι».

Η θεραπεία προϋποθέτει καλή αξιολόγηση και αποτελείται από χειροπρακτική θεραπεία άκρα πόδα, κινησιοθεραπεία, χρήση medical stick, λεμφική μάλαξη, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πέλματος