Θεραπεία Χονδροπάθειας – Κύστη Baker

Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου που αναφέρεται συχνά και ως χονδροπάθεια επιγονατίδας ή χονδρομαλάκυνση, αφορά στον πόνο στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, μέσα και γύρω από την επιγονατίδα.

Ο πόνος εμφανίζεται όταν δημιουργείται τριβή μεταξύ της κάτω επιφάνειας της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού και συνοδεύεται συνήθως από ευαισθησία κατά μήκος των άκρων του γόνατος.

Είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους πόνου στο γόνατο, ιδιαίτερα μεταξύ των αθλητών, των ενεργών εφήβων, των ηλικιωμένων ενηλίκων και των ατόμων που εκτελούν επαναλαμβανόμενη σωματική κίνηση.

Αιτία εμφάνισης του συνδρόμου στους ηλικιωμένους ενήλικες είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία φθορά του χόνδρου στην κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκολία στην ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών.

Η κύστη Baker (κύστη της ιγνυακής περιοχής), δημιουργείται όταν παράγεται υγρό στο γόνατο.

Φηλαφίζεται – Προβάλει στο οπίσθιο μέρος του γονάτου, είναι ευμεγέθης και προκαλεί δυσκολία στην κάμψη.

Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως τοπικός πόνος, ευαισθησία στην πίεση και αντανάκλαση πόνου στη γαστροκνήμια περιοχή.

Το υγρό παράγεται διότι είτε εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου είτε οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου ερεθίζουν τον αρθρικό υμένα και τον οδηγούν στην παραγωγή αυξημένου αρθρικού υγρού.

Η θεραπεία προϋποθέτει καλή αξιολόγηση και αποτελείται από ενδυνάμωση των μυών του ποδιού, αποδοιματική μάλαξη, LL laser therapy, κινησιοθεραπεία.