Θεραπείες

Θεραπεία Σκολίωσης – Scoliosis Treatment

Θεραπεία Σκολίωσης – Scoliosis Treatment

Strategy for the treatment

Train proper postural and respiratory function of the diaphragm

Improve rib mobility

Improve spinal mobility

Train sagittal stabilization to improve spinal control

Uprighting of the spine, axial extension

Body awareness and isolated movements

Κινησιοθεραπεία Χιαστών και Πλαγίων Συνδέσμων Γονάτου

Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από ισχυρές ίνες κολλαγόνου ιστού, σταθεροποιούν την άρθρωση του γονάτου και θέτουν τα όρια των κινήσεων αποτρέποντας κινήσεις πέραν των ορίων αυτών.

Τέσσερις είναι οι κυριότεροι σύνδεσμοι του γόνατος που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους :

Πρόσθιος Χιαστός σύνδεσμος και Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος : Οι χιαστοί σύνδεσμοι βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος στο κέντρο του. Όπως λέει και το όνομά τους χιάζονται μεταξύ τους καθώς προσφύονται στην κνήμη και τον μηρό. Ο πρόσθιος χιαστός είναι ο βασικότερος στροφικός σταθεροποιητής του γόνατος και τραυματίζεται συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο οπίσθιος χιαστός είναι ο κυριότερος γραμμικός σταθεροποιητής του γόνατος, τραυματίζεται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα και σπάνια σε αθλητικές δραστηριότητες.

Έσω Πλάγιος Σύνδεσμος καιΈξω Πλάγιος Σύνδεσμος : Οι πλάγιοι σύνδεσμοι βρίσκονται στα πλάγια εκατέρωθεν της άρθρωσης του γόνατος. Την έσω μεριά του γόνατος σταθεροποιεί ο έσω πλάγιος σύνδεσμος πού παρουσιάζει δύο μοίρες την εν τω βάθει και την επιπολής (επιφανειακή), ενώ την έξω μεριά του γόνατος σταθεροποιεί ο έξω πλάγιος σύνδεσμος.

Θεραπεία Τενοντίτιδας Αχίλλειου Τένοντα

Ο Αχίλλειος Τένοντας είναι ένας τένοντας που βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης και καταφύεται στην οπίσθια επιφάνεια της φτέρνας.

Τενοντίτιδα Αχίλλειου Τένοντα ονομάζουμε την άσηπτη φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα λόγω ενδοτενοντικών αλλοιώσεων.

Συνήθως πρόκειται για ρήξεις ινών, ενώ αν συνυπάρχει βλάβη του υμένα ή του παρατένοντα τότε έχουμε τενοντοϋμενίτιδα.

Ο Αχίλλειος τένοντας, δεν διαθέτει τενόντιο έλυτρο, αλλά περιβάλλεται από έναν παρατένοντα. Τρέφεται με την μέθοδο της ωσμωτικής διάχυσης.

Μία οξεία μορφή τενοντίτιδας, προσβάλλει συνήθως τον παρατένοντα, και όχι αυτόν τον ίδιο τον Αχίλλειο τένοντα αλλά σε περιπτώσεις σοβαρής ή χρόνιας τενοντίτιδας, δημιουργείται εντός του Αχιλλείου τένοντα, ένας όζος από μικρορήξεις ινών του τένοντα, με βλεννοειδή εκφύλιση, επιμήκεις σχισμές, και δημιουργία ουλώδους ιστού.

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας Αχίλλειου είναι πόνος, τοπική ευαισθησία στην ψηλάφηση του τένοντα και αδυναμία αθλήσεως.

Πέραν της Τενοντίτιδας του Αχίλλειου στο κύριο σώμα αυτού, υπάρχει και η Καταφυτική Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα, του η οποία συνδυάζεται ενίοτε με ασβεστοποιήσεις επί της Πτέρνας και εκδηλώνεται με τοπική διόγκωση και πόνο στο πέρας του τένοντα επί της Πτέρνας.

Οι τραυματισμοί του Αχίλλειου τένοντα συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, όταν κυρίως ο τένοντας υφίσταται απότομη έκκεντρη διάταση ή σύσπαση.

Πρόκειται για πάθηση πού ανήκει στις αθλοπάθειες (overuse syndromes) και μάλιστα εκδηλώνεται σε κάθε ηλικία, ενώ συχνότερη είναι μεταξύ 35-50 ετών.

Η θεραπεία αποτελείται από διατάσεις, κινησιοθεραπεία, αποδοιματική μάλαξη, χρήση medical stick, LL laser therapy.

Θεραπεία Στενωτικής Τενοντοελυτρίτιδας (Εκτινασσόμενος δάκτυλος)

Η Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα είναι είτε η στένωση του τενόντιου ελύτρου των καμπτήρων είτε/και  η φλεγμονώδης διόγκωση των τενόντων των καμπτήρων μυών, η οποία επικεντρώνεται στα χέρια και στα πόδια.

Πιο συνηθισμένη σε πάσχοντες από ρευματοειδή νοσήματα και διαβητικούς, ορισμένες φορές συγχρόνως με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Μπορεί να παρουσιαστεί ως ξαφνικό οίδημα του δέρματος και μπορεί να συνοδεύεται από κοκκίνισμα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί τραυματισμός, ο πόνος είναι έντονος και εξουθενωτικός, ακόμα και κατά την ανάπαυση.

Τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης αυτής εμφανίζονται όταν κινούμε τα χέρια μας ή περπατάμε.

Το δάκτυλο παραμένει σε θέση κάμψης και με δυσκολία μπορεί να ευθειαστεί.

Μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε δάκτυλο, συνήθως ο αντίχειρας ή το μικρό δάκτυλο.

Η θεραπεία αποτελείται από κινησιοθεραπεία, χρήση medical stick, αποιδοιματική μάλαξη, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης του δακτύλου.

 

Θεραπεία Χονδροπάθειας – Κύστη Baker

Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου που αναφέρεται συχνά και ως χονδροπάθεια επιγονατίδας ή χονδρομαλάκυνση, αφορά στον πόνο στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, μέσα και γύρω από την επιγονατίδα.

Ο πόνος εμφανίζεται όταν δημιουργείται τριβή μεταξύ της κάτω επιφάνειας της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού και συνοδεύεται συνήθως από ευαισθησία κατά μήκος των άκρων του γόνατος.

Είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους πόνου στο γόνατο, ιδιαίτερα μεταξύ των αθλητών, των ενεργών εφήβων, των ηλικιωμένων ενηλίκων και των ατόμων που εκτελούν επαναλαμβανόμενη σωματική κίνηση.

Αιτία εμφάνισης του συνδρόμου στους ηλικιωμένους ενήλικες είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία φθορά του χόνδρου στην κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκολία στην ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών.

Η κύστη Baker (κύστη της ιγνυακής περιοχής), δημιουργείται όταν παράγεται υγρό στο γόνατο.

Φηλαφίζεται – Προβάλει στο οπίσθιο μέρος του γονάτου, είναι ευμεγέθης και προκαλεί δυσκολία στην κάμψη.

Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως τοπικός πόνος, ευαισθησία στην πίεση και αντανάκλαση πόνου στη γαστροκνήμια περιοχή.

Το υγρό παράγεται διότι είτε εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου είτε οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου ερεθίζουν τον αρθρικό υμένα και τον οδηγούν στην παραγωγή αυξημένου αρθρικού υγρού.

Η θεραπεία προϋποθέτει καλή αξιολόγηση και αποτελείται από ενδυνάμωση των μυών του ποδιού, αποδοιματική μάλαξη, LL laser therapy, κινησιοθεραπεία.

Θεραπεία Πελματιαίας Απονευρωσίτιδας – Άκανθα Πτέρνας

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια σκληρή, ινώδης ταινία που εκτείνεται από την πτέρνα μέχρι τις κεφαλές των μεταταρσίων.

Απορροφά τους κραδασμούς και υποστηρίζει την ποδική καμάρα, βοηθώντας στη βάδιση.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο ερεθισμός και η φλεγμονώδης αντίδραση της πελματιαίας απονεύρωσης.

Παρουσιάζεται με οξύ πόνο κάτω από την πτέρνα, μετά τα πρώτα βήματα το πρωί ή μετά από παρατεταμένη καθιστική θέση.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά ορθοπεδικά προβλήματα.

Οι σύνδεσμοι της πελματικής λωρίδας υφίστανται ιδιαίτερη φθορά στην καθημερινή ζωή. Η υπερβολική πίεση στο άκρο ποδός μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή ρήξη των συνδέσμων.

Αν έχετε δομικά προβλήματα στο άκρο ποδός, όπως πολύ υψηλή καμάρα ή πλατυποδία, μπορεί να εμφανίσετε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Σφιχτοί αχίλλειοι τένοντες (τένοντες που συνδέουν τους μύες της γάμπας στο οστό της πτέρνας) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνο της πελματικής λωρίδας.

Τα παπούτσια με μαλάκες σόλες και μειωμένη στήριξη της καμάρας δύνανται να προκαλέσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η ύπαρξη οστικής προεξοχής στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας, εκεί όπου προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση, ονομάζεται «Άκανθα» και αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση της παθολογίας, χωρίς όμως να αποτελεί την αιτία της.

Εν τούτοις, έχει επικρατήσει να αποκαλείται «άκανθα πτέρνας», διότι στην ακτινογραφία απεικονίζεται σαν «μυτερό αγκάθι».

Η θεραπεία προϋποθέτει καλή αξιολόγηση και αποτελείται από χειροπρακτική θεραπεία άκρα πόδα, κινησιοθεραπεία, χρήση medical stick, λεμφική μάλαξη, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πέλματος

Θεραπεία Συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας, αλλιώς γνωστό και ως «γόνατο των δρομέων» είναι η φλεγμονή της λαγονοκνημιαίας ταινίας στην εξωτερική περιοχή του γόνατος , ως αποτέλεσμα υπέρχρησης .

Η λαγονοκνημιαία ταινία τοποθετείται κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του μηρού, από τη λεκάνη  ως την κνήμη, ενώνοντας ουσιαστικά το ισχίο με το γόνατο.

Είναι εξαιρετικά σημαντική στην σταθεροποίηση της εξωτερικής πλευράς του γόνατος κατά την κάμψη και την έκταση.

Η βασική κίνηση στην οποία συμμετέχει η λαγονοκνημιαία ταινία είναι η απαγωγή του κάτω άκρου. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε συμμετέχει και στην κάμψη-έκταση γόνατος.

Η αιτιολογία του συνδρόμου προστριβής έγκειται στην υπέρμετρη τριβή του άπω τμήματος της ταινίας καθώς, μετατοπίζεται πάνω από τον έξω κόνδυλο ή επικόνδυλο του μηριαίου.

Το γεγονός αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενης κάμψης και έκτασης του γόνατος προκαλώντας έτσι προστριβή και πιθανό ερεθισμό στην ταινία.

Η συμπτωματολογία του συνδρόμου συνήθως εμφανίζει καυσαλγία ή/και διαξιφιστικό πόνο που συγκεντρώνεται στην εξωτερική πλευρά του γόνατος.

Η θεραπεία αποτελείται από κινησιοθεραπεία, διατάσεις, αποιδοιματική μάλαξη, ενδυνάμωση των μυών της περιοχής, LL laser therapy.

Θεραπεία Ρήξης Μηνίσκου Γόνατος (Έσω ή Έξω)

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω.

Ο μηνίσκος αποτελείται από κολλαγόνο ιστό και ο ρόλος του είναι να απορροφά αλλά και να κατανέμει σωστά τα φορτία που ασκούνται στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος.
Ρήξη ενός μηνίσκου μπορεί να συμβεί μετά από βίαιη στροφική κάκωση (οξεία ρήξη) ή να δημιουργηθεί προοδευτικά μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (χρόνια εκφυλιστική ρήξη).
Από το είδος, το σημείο και την έκταση μιας ρήξης ενός μηνίσκου θα εξαρτηθεί τόσο το μέγεθος των ενοχλήσεων όσο και το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άλγος στην έσω ή έξω επιφάνεια της άρθρωσης, αίσθημα αστάθειας («μου φεύγει το γόνατο») ή και μπλοκάρισμα της κίνησης του γόνατος αν η ρήξη είναι μεγάλη.

Η θεραπεία περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης, χειροπρακτική αρθρική κινητοποίηση γόνατος καθώς και αποιδηματική – λεμφική μάλαξη.