Θεραπεία Τενοντίτιδας Αχίλλειου Τένοντα
Ο Αχίλλειος Τένοντας είναι ένας τένοντας που βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης και καταφύεται στην οπίσθια επιφάνεια της φτέρνας.
Τενοντίτιδα Αχίλλειου Τένοντα ονομάζουμε την άσηπτη φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα λόγω ενδοτενοντικών αλλοιώσεων.
Συνήθως πρόκειται για ρήξεις ινών, ενώ αν συνυπάρχει βλάβη του υμένα ή του παρατένοντα τότε έχουμε τενοντοϋμενίτιδα.
Ο Αχίλλειος τένοντας, δεν διαθέτει τενόντιο έλυτρο, αλλά περιβάλλεται από έναν παρατένοντα. Τρέφεται με την μέθοδο της ωσμωτικής διάχυσης.
Μία οξεία μορφή τενοντίτιδας, προσβάλλει συνήθως τον παρατένοντα, και όχι αυτόν τον ίδιο τον Αχίλλειο τένοντα αλλά σε περιπτώσεις σοβαρής ή χρόνιας τενοντίτιδας, δημιουργείται εντός του Αχιλλείου τένοντα, ένας όζος από μικρορήξεις ινών του τένοντα, με βλεννοειδή εκφύλιση, επιμήκεις σχισμές, και δημιουργία ουλώδους ιστού.
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας Αχίλλειου είναι πόνος, τοπική ευαισθησία στην ψηλάφηση του τένοντα και αδυναμία αθλήσεως.
Πέραν της Τενοντίτιδας του Αχίλλειου στο κύριο σώμα αυτού, υπάρχει και η Καταφυτική Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα, του η οποία συνδυάζεται ενίοτε με ασβεστοποιήσεις επί της Πτέρνας και εκδηλώνεται με τοπική διόγκωση και πόνο στο πέρας του τένοντα επί της Πτέρνας.
Οι τραυματισμοί του Αχίλλειου τένοντα συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, όταν κυρίως ο τένοντας υφίσταται απότομη έκκεντρη διάταση ή σύσπαση.
Πρόκειται για πάθηση πού ανήκει στις αθλοπάθειες (overuse syndromes) και μάλιστα εκδηλώνεται σε κάθε ηλικία, ενώ συχνότερη είναι μεταξύ 35-50 ετών.
Η θεραπεία αποτελείται από διατάσεις, κινησιοθεραπεία, αποδοιματική μάλαξη, χρήση medical stick, LL laser therapy.