Άρθρα και Έρευνες – Blog and Research

Η χειροπρακτική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
03 May 2022

Η χειροπρακτική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Χειροπρακτική

Η χειροπρακτική είναι μια επιστήμη, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα ως μια ολιστική μέθοδος θεραπείας και πρόληψης για μυοσκελετικά και νευρικά προβλήματα , εξηγεί σε συνέντευξη του στην Karfitsa ο Χειροπράκτης και ιδιοκτήτης του Real Therapy Chiropractic Care Center στη Θεσσαλονίκη, Ευάγγελος Τσώνος. Αρκετοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικές διαταραχές και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στρέφονται στην χειροπρακτική, όπου με την βοήθεια ειδικών φροντίζουν τα σοβαρά προβλήματα τους και έτσι επαναφέρουν την ποιότητα της ζωής τους. Ο κ. Τσώνος μιλάει αναλυτικά για την συγκεκριμένη μέθοδο και τονίζει πόσο σημαντικό είναι οι ασθενείς να εμπιστεύονται εξειδικευμένους και απροκατάληπτους θεραπευτές. Η χειροπρακτική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Τι περιλαμβάνει η χειροπρακτική και τι μπορεί να θεραπεύσει;

Η χειροπρακτική είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη υγείας, η οποία προσεγγίζει το σώμα με ολιστικό τρόπο και ειδικεύεται στη στενή σχέση του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου με το νευρικό ιστό.

Μπορεί να διορθώσει μυοσκελετικά προβλήματα και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης πχ. Σκολίωση, Κύφωση, Λόρδωση, Ευθειασμό Αυχ.Μοίρας ή Οσφ.Μοίρας, Αυχεναλγία, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Επικονδυλίτιδα, Παθήσεις του Ωμου, Τενοντίτιδες και άλλες μυοσκελετικές διαταραχές.

Είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα;

Είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, Η.Π.Α, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και σε άλλες χώρες ως ένα είδος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα τη θέση που της αρμόζει αφενός γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ελλιπής πρωτοβάθμια φροντίδα και αφετέρου λόγω κουλτούρας. Οι Έλληνες, έως τώρα, προτιμούν τις επεμβατικές και φαρμακευτικές μεθόδους έναντι των μη επεμβατικών που συνήθως διαρκούν περισσότερο και ασχολούνται περισσότερο με την αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος, αντί του συμπτώματος. Επίσης, υπήρχαν και περιστατικά επαγγελματιών που ασκούσαν ένα είδος χειροπρακτικής ή ονοματίζονταν χειροπράκτες, οι οποίοι ασκούσαν αρκετά βίαιους και απότομους χειρισμούς, πολλές φορές προκαλώντας και τραυματισμό σε ασθενείς.

Τι σπουδές πρέπει να έχει ένας χειροπράκτης; Και τι πρέπει να προσέξει ένας ασθενής πριν επιλέξει σε ποιόν θα απευθυνθεί;

Ο χειροπράκτης μπορεί να έχει είτε αυτούσιες σπουδές χειροπρακτικής σε πανεπιστήμια ή κολέγια του εξωτερικού, είτε ως μεταπτυχιακή εκπαίδευση επαγγελμάτων υγείας. Ένας χειροπράκτης είναι άρρηκτα και δυναμικά συνδεδεμένος με τη δια βίου εκπαίδευση, εξειδίκευση και κλινική παρατήρηση.

Η σωστή και μεθοδική αξιολόγηση του προβλήματος ή της παθολογίας του εκ μέρους του χειροπράκτη αποτελεί ένα κριτήριο επιλογής. Επίσης, κατά πόσο είναι πρόθυμος να επικοινωνήσει το πρόβλημα και τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει. Τρίτον, η εμφανής ανάρτηση του πτυχίου του. Τέταρτον, ένας χειροπράκτης ποτέ δε θα αναιρέσει ή θα παρέμβει με κάποιον τρόπο σε ιατρική πράξη.

Συνήθως πως μαθαίνει κάποιος για τη χειροπρακτική; Τη συστήνουν πχ οι ορθοπεδικοί;

Για τη χειροπρακτική μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες από το Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών, από site του εξωτερικού μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο καθώς και από την ιστοσελίδα www.real-therapy.gr.

Δυστυχώς, ενώ πολλοί επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν τις τεχνικές και την προσέγγιση της χειροπρακτικής, δύσκολα θα προτείνουν τη χειροπρακτική ως παράλληλη μέθοδο θεραπείας.

Πείτε μας ένα περιστατικό ασθενούς σας που είδατε εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσω της χειροπρακτικής.

Έχω πολλά περιστατικά υπόψιν μου, αλλά θα αναφέρω ένα.

Ένας ασθενής προσήλθε με πόνο στη μέση, πόνο στο ένα πόδι κατά μήκος και αδυναμία να σταθεί. Έπασχε από δισκοπάθεια, ριζίτιδα και είχε δισκοκήλες σε 4 μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι οποίες ενοχλούσαν το ισχιακό νεύρο του ποδιού. Μετά από μια σειρά θεραπειών, αρχικά παθητικών ( ανατάξεις, τεχνική flexion/distraction, έλξεις ) και εν συνεχεία περισσότερο ενεργητικών (νευρομυϊκές ασκήσεις σταθεροποίησης του κορμού, των ισχίων και των πελμάτων), είδε σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα του και στην αίσθηση του πόνου, ο οποίος σταδιακά μειώθηκε κατά πολύ.

*Real Therapy Chiropractic Care – Χειροπρακτική Φροντίδα, Ερμού 59 στη Θεσσαλονίκη

https://www.karfitsa.gr/health/evangelos-tsonos-i-cheiropraktiki-borei-na-veltiosei-tin-poiotita-zois/?fbclid=IwAR1-546sVVqz2qj0ch61Im1JPqSqebQggvKshH8FQB8jSWx6ZrTTxx-_Dt0

Ευάγγελος Τσώνος: Η χειροπρακτική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής