Άρθρα και Έρευνες – Blog and Research

Βιταμίνη D και επάρκεια
10 May 2022

Βιταμίνη D και επάρκεια

Βιταμίνη D

  • Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D επηρεάζει σχεδόν το 50 % του πληθυσμού παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και ηλικιακών ομάδων έχουν έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Το φαινόμενο της υποβιταμίνωσης D μπορεί να συσχετιστεί με τον τρόπο ζωής και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται στο δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, πιο συγκεκριμένα από την UVB ακτινοβολία.

Η βιταμίνη D υπάρχει, κυρίως, σε δύο μορφές :

  1. Βιταμίνη D2, η οποία προκύπτει από την ακτινοβόληση UVB σε μύκητες, και τη συναντάμε στη φύση, στα μανιτάρια τα οποία εκθέτονται στην ηλιακή ακτινοβολία
  2. Βιταμίνη D3, την οποία την συνθέτουμε οι άνθρωποι και τα πλούσια σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός

Η βιταμίνη D (είτε D2, είτε D3, είτε και οι δύο) είναι βιολογικά αδρανής και απαιτεί την πρώτη υδροξιλίωση στο ήπαρ-συκώτι.

Απαιτείται και δεύτερη υδροξιλίωση στα νεφρά για να παραχθεί η βιολογικά ενεργή μορφή βιταμίνης D.

Χωρίς την βιταμίνη D απορροφάται μόνο το 10-15% του ασβεστίου και το 60% του φωσφόρου. Η βιολογικά ενεργή βιταμίνη προωθεί την εντερική απορρόφηση ασβεστίου.

Η βιολογικά ενεργή βιταμίνη D έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δράσεων, όπως η προώθηση της κυτταρικής διαίρεσης και κυτταρικού πολλαπλασιασμού, προώθηση της κυτταρικής διαφοροποίησης, της αγγειογένεσης, της παραγωγής ινσουλίνης, της παραγωγής ρενίνης (υπέρταση), της παραγωγής μακροφάγων.

Η τοπική παραγωγή της βιολογικά ενεργής βιταμίνης D μπορεί να ρυθμίσει εώς 200 γονίδια.

 

  • Η κύρια πηγή της βιταμίνης D για τα παιδιά και τους ενηλίκους είναι η έκθεση στο φυσικό φως.

Όταν φοράμε ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30, μειώνει την σύνθεση της βιταμίνης D περισσότερο από 95%.

Οι άνθρωποι με φυσικά σκουρόχρωμο δέρμα έχουν φυσική αντιηλιακή προστασία και απαιτείται 3 με 5 φορές περισσότερη έκθεση στον ήλιο, από ότι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Άνθρωποι με σύνδρομα δυσαπορρόφησης λιπιδίων του εντέρου, ασθενής με νεφρωτικό σύνδρομο, καθώς και βαριατρικοί ασθενής δεν μπορούν συχνά να απορροφήσουν την λιποδιαλυτή βιταμίνη D ή τη χάνουν πριν τη μετατρέψουν.