Χειροπρακτική Θεραπεία Ισχιαλγίας

Ισχιαλγία είναι ο πόνος και το σύνολο των συμπτωμάτων κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, ανεξάρτητα από το είδος του αιτίου που το προκάλεσε.

Υπάρχουν δύο μορφές ισχιαλγίας : η οπίσθια μορφή ισχιαλγίας και η πρόσθια μορφή ισχιαλγίας.

Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο και παχύτερο νεύρο του ανθρωπίνου σώματος, σχηματίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης και διασχίζει, κατά μήκος, όλο το πόδι.

Στην οπίσθια ισχιαλγία, ο πόνος ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή, από τη μέση, στο γλουτό, στο μηρό, στο γόνατο, στη γάμπα και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάκτυλα του ποδιού, πιο σπάνια στο περίνεο και στα γεννητικά όργανα. Ανάλογα με το ποια ρίζα του ισχιακού πλέγματος είναι ερεθισμένη, είναι διαφορετικά και τα συμπτώματα.

Η ισχιαλγία αρκετές φορές συνοδεύεται από μούδιασμα, απώλεια της αίσθησης και μυϊκή αδυναμία στο πόδι.

Στην πρόσθια ισχιαλγία, ο πόνος εντοπίζεται στον μηρό κυρίως, όταν κινείται ή κατά την ηρεμία.

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και αρκετά δυνατός σε σημείο που αν δεν αντιμετωπιστεί ο ασθενής αδυνατεί να επιστρέψει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενώ μπορεί να προκληθούν σημαντικές παρατεταμένες ή και μόνιμες βλάβες στην λειτουργία των νεύρων του κάτω άκρου.

Η θεραπεία προϋποθέτει καλή αξιολόγηση και αποτελείται κυρίως από χειροπρακτική θεραπεία αρθρώσεως ισχίου, κινησιοθεραπεία, dry needling, μυοχαλαρωτική μάλαξη.