Θεραπεία Οσφυαλγίας

Η συνηθέστερη πάθηση η οποία θα οδηγήσει στον ειδικό σπονδυλικής στήλης είναι η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη περιοχή της μέσης, ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί.

Η οσφυαλγία είναι σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις.

Συχνά η εκφύλιση ξεκινάει από έναν ή περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους (δισκοκήλη) και στη συνέχεια ακολουθεί εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, που προκαλεί αστάθεια και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Μία κήλη ή προβολή δίσκου μπορεί να πιέσει και κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα) με αποτέλεσμα πόνο στο πόδι, που είναι γνωστός με τον όρο ισχιαλγία.

Σε νέα άτομα ο πόνος στη μέση οφείλεται συχνότερα σε αλλοίωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να εκδηλωθεί από μικρή ηλικία, αρκετές φορές και από ηλικίες κάτω των είκοσι ετών.

Αντίθετα, η οσφυαλγία σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των εξήντα, οφείλεται τις περισσότερες φορές σε χρονίες εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης, μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλοαρθροπάθεια.

Η οσφυαλγία μπορεί να είναι είτε οξεία, υπο-οξεία ή χρόνια σε διάρκεια.

Η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί πρόκληση για τον εξειδικευμένο χειροπράκτη, διότι προϋποθέτει συνήθως αλλαγές στο κινητικό μοντέλο του θεραπευόμενου και πολύ καλή αξιολόγηση της εμβιομηχανικής του σώματος του.

Η θεραπεία είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική, αποδίδοντας όμως πολύ καλά αποτελέσματα.