Άρθρα και Έρευνες – Blog and Research

Καθιστή θέση
08 March 2023

Καθιστή θέση

Κύφωση στη καθιστή θέση.

Τι κοινό έχει ένας υπάλληλος γραφείου και ένα βρέφος 5 μηνών;
 
Η καθιστή θέση ή στάση είναι μία ενεργητική κατάσταση του σώματος. Δηλαδή υπάρχει συγχρονισμένη ενεργοποίηση μυών, οι οποίοι ορίζουν την θέση των σπονδύλων την στιγμή που καθόμαστε ώστε η σπονδυλική στήλη να στέκεται στην βέλτιστη θέση.
Ένα βρέφος 5 μηνών δεν έχει αναπτύξει ακόμα αυτόν τον συγχρονισμό των μυών, με συνέπεια να έχει αυτό που ονομάζουμε “ανώριμο κάθισμα”, δηλαδή κυφωτική θέση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Ένας υπάλληλος γραφείου την ώρα της εργασίας του δεν ενεργοποιεί συγχρονισμένα τους μύες, οι οποίοι ορίζουν την σωστή θέση της σπονδυλικής στήλης, οπότε έχει κυφωτική θέση την στιγμή που κάθεται. Αυτό έχει ως συνέπεια πόνο στην περιοχή της οσφύος – μέση, επιβάρυνση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και πολύ κουρασμένους μύες στην περιοχή της μέσης, οι οποίοι με την παραμικρή αφορμή, είτε κίνηση, είτε διαφορά θερμοκρασίας θα εμφανίσουν μυϊκό σπασμό και “κράμπα”.

Διορθώνεται άραγε και στις δύο περιπτώσεις αυτό το φαινόμενο;

Ασφαλώς και ναι, με την κατάλληλη αξιολόγηση, χειροπρακτική θεραπεία και με νευρομυϊκές ασκήσεις, οι οποίες εκπαιδεύουν τον συγχρονισμό των μυών μέσω του νευρικού συστήματος.